120 млн. лева ще бъдат отпуснати по ОП “Околна среда” в периода до 2023 г. за предприемане на мерки за по-чист въздух. Това каза пред Bulgaria ON AIR бившият министър на околната среда и водите Нона Караджова. Очаква се през следващата година към общините да бъде отправена покана да направяпт своите пилотни проекти, уточни тя.
По думите на бившия екоминистър замърсяването на въздуха през последните години отчита по-ниски стойности в сравнение с 90-те години на миналия век, когато започва прилагането на политика за ограничаване на замърсяването.
250 предприятия са ограничили отделянето на вредни емисии като са се оборудвали с по-модерни технологии, а някои от тях са били затворени заради по-строгото екологичено законодателство на ЕС.
“Данните от периода 2010 – 2014 година показват, че почти във всички пунктове за мониторинг в страната на прахови частици имаме намаление, както на средногодишните концентрации на прахово замърсяване, така и на средноденонощната концентрация”, отчете Караджова.
По думите ѝ няколко са начините да бъде изчистен въздухът – започвайки от регулиране на трафика в по-големите градове, стигайки до отделните задължения на всяка от общините. Според нея горенето на дърва и въглища през зимата, което вреди на околната среда, е по-често срещано в малките населени места и затова няма голяма тежест върху проблема с въздуха в София.
За справяне с този въпрос Караджова посочи няколко решения, сред които организация на трафика, създаване на условия за по-често ползване на градския транспорт, както и някои нововъведения.

Източник: projectmedia.bg