Очаква се PSD2 да стимулира навлизането на нови компании на пазара. Директивата ще допринесе за предлагането на иновативни и по-изгодни услуги за потребителите.

Изминалата 2017 е била успешна за компаниите от FinTech сектора в България. Броят на трансакциите, осъществени през FinTech платформи, непрекъснато се увеличава, заедно с обема на инвестираните средства в платформите за peer-to-peer финансиране. Клиентската база на компаниите от сектора също нараства. Това стана ясно по време на II-рата годишна пресконференция на FinTech сектора в страната. В нея участие взеха четири компании от бранша – ePay, Paysera България, IUVO и Klear.

Компаниите от FinTech сектора в България имат оптимистични очаквания за развитието на бранша през 2018. Положително влияние ще окаже и новата европейската директива PSD2, която ще стимулира навлизането на нови компании на пазара, а на потребителите ще бъдат предлагани иновативни и по-изгодни услуги.

Трансакциите през системата за електронни плащания ePay.bg са се увеличили с 18% през 2017. Извършени са над 6,2 милиона онлайн плащания с общ оборот от над 320 млн. лв. Сред причините за отчетения ръст са новите проекти на компанията. EPAY-GO е платформа за събития и продажба на билети, а Speed.Bar е услуга за онлайн поръчка на храни и напитки. Платформата EPSA пък предоставя достъп на търговците до рекламната мрежа на Изипей. Изпълнителният директор на ePay.bg Георги Маринов обясни, че през 2018 ще пуснат на пазара PayFly – система, която ще предостави автоматизиран процес за искане на плащане и издаване на фактура към клиент, както и Pay5 – мобилно приложение за деца от 7 до 18 г., чрез което ще може да се плаща в търговските обекти директно с телефона.

Компанията за платежни услуги Paysera България също счита изминалата 2017 за успешна. Над 120 хил. бр. са трансакциите за 2017 през платформата на Paysera, на стойност над 300 млн. лв. „Изчисленията показват, че сме спестили на българските клиенти над 1,2 млн. лв. от такси“, каза управителят на Paysera България, Мартин Богданов. Той допълни, че към февруари 2018 български потребители на платформата са над 7000 физически и над 1300 юридически лица. През 2017  Paysera е въвела редица нови услуги като MainIBAN – плащане директно към телефонен номер, iFrame модул за картови разплащания към е-търговци, откриване на сметка през смартфон и др. През 2018 компанията планира предоставяне на SEPA незабавни преводи и присъединяване към TARGET2. Това ще позволи получаване на преводи в EUR директно по IBAN сметка в Paysera от държави извън ЕС при минимални такси.

FinTech компаниите в сферата на peer-to-peer финансирането също отчитат успешна 2017. Тези дружества предлагат на своите клиенти възможността да закупуват части от кредити и да генерират доходност.

2017 е била успешна и за финансово-технологичния стартъп Klear. “Финансово-технологичният стартъп Klear е първата не-банкова институция, която предлага кредити с лихви средно по-ниски от тези на банките”, каза управителят на Klear Лоик Льо Пишу.

Източник: economy.bg