РБИ представи успешните пилотни проекти

След успешната фаза по набиране на проекти, в рамките на финтех акселератора на Райфайзен Банк Интернешънъл (РБИ) – Elevator Lab, банката вече работи интензивно с петте финалиста. За програмата кандидатстваха 336 проекта от 56 държави.

Фокусът е върху сферите Big Data Analytics (Gauss Algorithmics, www.gaussalgo.com, Чехия,), Офис на бъдещето (Moxtra, www.moxtra.com, САЩ), Плащания&Транзакции (SONECT, www.sonect.ch, Швейцария), Регулаторни технологии (RegTech) (360kompany, www.kompany.com, Австрия) и МСП банкиране (Asteria, www.asteriainc.se, Швеция). По време на фазата за развитие на концепциите, петте пилотни проекта бяха тествани в Австрия и още 4 пазара в Централна и Източна Европа.

“Ще продължим успешното сътрудничество, започнало по време на Elevator Lab. В момента преминаваме от пилотна фаза към изпълнение, като планираме тези иновации да станат постоянно достъпни за нашите 16.5 млн. клиенти в Австрия и Централна и Източна Европа. Чрез Elevator Lab натрупахме ценен опит, който ни помага да сме максимално добре подготвени за банкирането на бъдещето“, коментира Йохан Щробл, главен изпълнителен директор на РБИ.

Второто издание на Elevator Lab започва през пролетта на 2018 г.

Успехът на първото издание е предпоставка за продължаване на сътрудничеството със стартъпи и през настоящата година. РБИ ще започне да набира нови проекти през пролетта на 2018 г. Новото при второто издание е, че този път 7 дъщерни банки – Албания, Беларус, България, Косово, Румъния, Русия и Словакия ще се фокусират върху екосистемите във всяка от тези страни с местни Elevator Lab предизвикателства. Освен участие в стартъп уъркшоп по програмата във Виена, победителят във всяка от тези държави ще получи уайлд кард за полуфиналите на глобално ниво в груповия Elevator Lab и шанс за финалните ТОП 15 във Виена през септември 2018 г.

Източник: economic.bg