Предлага се намаление на парите за растеж, работни места, иновации 

Няколко страни – членки на ЕС, настояват за съкращения в предложения от ЕК бюджет на Съюза за 2015 г. Става дума за милиарди евро съкращения, и то в приоритетни за ЕС области като растеж, работни места, иновации.

Сред страните, които искат съкращенията, са Великобритания, Германия и Холандия, които са и сред основните и най-големи бенефициенти на средства от бюджета. Предложенията са свиване с 1.3 млрд. евро на предвидените разходи от бюджета за растеж и работни места, включително и младежка безработица. Има предложение за намаляване с 10 на сто и на парите за иновации през 2015 г, което ще засегне над 7000 участници в проекти, една пета от които са малки и средни предприятия. Предложенията бяха оповестени от еврокомисаря по бюджета Яцек Доминик в Европарламента.

Всъщност в хазната на ЕС има достатъчно пари за всички предвидени досега разходи за идната година, но липсата на гъвкавост става причина за “глупави” съкращения, обяснява пред електронното издание източник от Европейската комисия, пожелал анонимност. Всяка година Еврокомисията преговаря със страните членки и с ЕП за ревизия на бюджета, защото неплатени сметки от предходни години продължават да пристигат по различно време от страните членки. Например само в областта на кохезионната политика неплатените средства от 2011 към 2012 г. бяха 11 млрд. евро, през 2012 за 2013 те стигнаха 16 млрд. евро, а за 2014 г. – 23.4 млрд. евро. В момента ЕК се разплаща по проекти от бюджетната рамка 2007-2013 г.

Въпреки че ЕС има пари и няма нужда от корекция в бюджета, ревизията не може да се избегне. Още през май ЕК поиска корекция в размер на 4 млрд. евро. В същото време в бюджета на ЕС за 2014 г. има допълнителни приходи от глоби в размер на 4.7 млрд. евро. Евродепутати настояват за повече гъвкавост и пренос на фондове от година в година и по сектори, което е особено важно по време на криза, но засега няма съгласие по това предложение.