Как да избера най-подходящата програма за мен/моята идея/бизнес?

Ние ще Ви помогнем! Заедно с Вас ще разгледаме Вашата идея, независимо дали тя е свързана с бизнес или целта Ви е идеална, т.е. не е свързана с печалба. Ще Ви помогнем да разберете в детайли различни програми, които биха могли да я финансират и да се ориентирате към най-подходящите за Вас.

Искам да развия фирмата си, но не знам как.

В общественото пространство съществува схващането, че в момента, в края на първия програмен период 2007-2013 за България като член на ЕС „има едни пари” по програми, които непременно трябва да бъдат усвоени. Необходимо е обаче да се има предвид следното:

  1. Фирмата има ли реален интерес от дейностите, които могат да бъдат предмет на проекти по дадена програма? И ако да, дали това е най-добрият начин да се постигнат целите? Дали не е по-добре да се финансират те по стопански начин? Трябва да се вземе под внимание фактът, че задължението на фирмата не свършва с подаването на проектното предложение. Управлението на даден проект е отговорност, усилие и разход на ресурс, които не могат да бъдат пренебрегнати.
  2. Подготвена ли е финансово фирмата за изпълнение на проект? Трябва да се има предвид, че при повечето програми безвъзмездната финансова помощ покрива само част от стойността на проекта. Другата част се съфинансира от кандидата. Важно е да се отчете дали фирмата може да поеме разход в такъв размер.

Ние от Агенда можем да помислим заедно с Вас и заедно да стигнем до решението „струва ли си“.

Задължително ли е да кандидатствам с голям/мащабен проект?

Не. Ние съветваме да се замислите върху възможностите на компанията си. Може би е по-добре да се започне с по-малък проект, който да Ви даде реална представа за етапите и процедурите, през които се минава, а също така и за капацитета на фирмата за справяне с управлението на проекта. Преди всичко трябва точно да знаете какво искате, каква е целта на проекта и какви резултати смятате да постигнете.  След като приключите успешно с първия си проект, можете да мислите за надграждане.

Нямам фирма, мога ли да търся финансиране?

Повечето донорски програми и фондове са насочени към юридически лица. Това ограничава кандидатите, но не е непоправимо. Ние можем да Ви съдействаме да откриете фирма, с която да кандидатствате. Агенда ООД работи отлично със счетоводни кантори и юристи и така да Ви улесним при попълването на необходимата информация.

Безработен съм – има ли възможности и за мен?

Да, има. Ние предлагаме консултиране и асистиране при подготовката на необходимите документи за кандидатстване по програми за развитие на предприемачеството и трайно реализиране на пазара на труда за безработни, включително и за тяхната преквалификация и обучение.  Ако сте безработен, свържете се с нас, за да поговорим за действащата в момента програма „Насърчаване на предприемчивите българи“.

Какво следва след написването на проектното предложение?

Работата не свършва след написване и подаване на проектното предложение. Може да се каже, че тя тепърва започва. Документацията се подава в съответната институция (напр. регионално подразделение на Управляващ орган по оперативна програма), след което започва процесът на оценка на проектното предложение. Възможно е институцията да изиска впоследствие разяснения и пояснения относно определени аспекти на проектното предложение. Едва след обстойния преглед и анализ на документацията идва одобрението за получаване на безвъзмездната помощ и предложение за сключване на договор за безвъзмездна помощ.

Едно от основните достойнства на проектите, които подготвяме ние за клиентите си е, че те са лесни за управление. Въпреки това след одобрение на проектно предложение ние от Агенда можем да предложим и асистиране в етапа на управление и изпълнение на проекта.

Фирмено обучение – предимства и по време на финансова криза

Всеки ден медиите ни заливат с информация за „финансовата криза“ и за фалиращи предприятия. Колкото и странно да звучи обаче, работа за професионалистите има, проблемът идва от липсата на млади квалифицирани служители и задържането на тези, с които фирмата вече разполага.  Многото стрес и натоварвания в работата, ниското заплащане, липсата на екипност са някои от причините, които карат хората да обмислят смяна на работното място. Фирмените обучения са начин за справяне с този проблем, или поне за откриване на най-сериозните „препъни камъчета“.

Ние предлагаме обучения за сплотяване и подобряване на екипността, подобряване на комуникацията във фирмата.

Също така предлагаме обучения, свързани с това как да намерите финансиране за идеите си с европейски средства. Ние от Агенда можем да Ви насочим към най-добрите методи и техники за търсене и намиране на финансиране за Вашата организация.