Компанията ще изкупува 90% от произведената електроенергия

Най-големият в света интернет търговец на дребно Amazon в края на 2017 г. планира да отвори най-големия си вятърен парк с мощност 253 мегавата. Според съобщение за пресата, той ще бъде разположен в Тексас.

Повече от сто вятърни турбини ще бъдат в състояние да произвеждат 1 млн. MW/ч електроенергия годишно, като този обем е достатъчен, за да осигури електричество за почти 90 хиляди американски домакинства.

В строителството ще бъде ангажирана фирма Lincoln Clean Energy, която и ще стопанисва вятърния парк. В същото време Amazon ще купи 90% от произведената електроенергия.

Преди това, Amazon обяви намерението си да отвори вятърни паркове в щата Индиана, Северна Каролина, Охайо и Вирджиния, които ще осигурят електричество на съществуващите и бъдещите облачни центрове на компанията. Петте проекта колективно ще генерират повече от 2,6 милиона MW/ч електроенергия годишно.

Пазарната стойност на Amazon се е увеличила с около 46% през 2016 г. в сравнение с ръста на индекса на американския фондов пазар Standard & Poor 500 от 8% през този период.

Източник: economic.bg