Изобретяването на свръхтънки, гъвкави соларни панели отваря врата към създаването на „умни тапети”, които поглъщат слънчева светлина и топлина и произвеждат електричество, пише The Telegraph, цитирано от “Фокус”.

Инженери от Университета в Съри са взаимствали структурата на очите на нощните пеперуди, за да разработят подобни на хартия панели, които абсорбират дори слаба светлина с 90-процентна ефективност.

Екипът е решил да използва графен – т.нар. „вълшебен“ материал с дебелина едва един атом, за създаване на соларни панели. Базираният на въглерод материал обаче не поглъща светлина ефективно. Затова учените са потърсили вдъхновение от животни, пригодени за живот на тъмно. Изследователите са открили, че нощните пеперуди са развили механизъм за поглъщане на максимално количество светлина, за да виждат на тъмно. Очите на пеперудите имат микроскопична структура, която филтрира светлината към центъра им. Копирайки структурата, учените са успели да разработят свръхефективни панели.

Материалът с нанометрова дебелина ще направи възможно създаването на “умни тапети”, които генерират електричество от иначе излишни светлина и топлина. Соларни клетки, покрити с този материал ще бъдат в състояние да акумулират дори съвсем слаба светлина.

„Инсталиран в домовете, като част от иновативни “умни тапети” или “умни прозорци”, материалът би могъл да генерира електричество,” посочва проф. Рави Силва от Института за авангардни технологии. По думите му следващата стъпка е материалът да се инкорпорира в различни вече съществуващи или зараждащи се технологии. Изследването е публикувано в журнала Science Advances.

Източник: 24chasa.bg