Спортът е неразделна част от живота на милиони по света. Спортът изгражда сплотеността на общността, увеличава социалното включване и води до засилено чувство за идентичност.


Организиране действията на хората, насочени на към укрепване на физическата форма на човека и в крайна сметка осъзнаване на пълната стойност на приноса за насърчаване на здравословния начин на живот представлява социален феномен като спортната култура.


Неразделна част от работния ден на един съвременен успешен човек е посещение на фитнес клуб, басейн, редовно сутрешно бягане. Не малка част от нашето население, за съжаление, остава все още далеч от това, в резултата на което има редица проблеми със здравето и психологически разстройства. Затова е така важно да се отделя внимание на развитието и популяризирането на спорта.


Спортното възпитание и правилното хранене значително намаляват нивото на заболявания. Редовните упражнения повишават устойчивостта на организма към сезонни настинки. Спортът е добър начин да се избегне депресията. Очакваният положителен резултат е производството на ендорфини и подобряване на настроението. Спортът води до общо просвещение на обществото, подобряване на моралните ценности, уважение към традицията и желание за нови открития. Силата на волята и издръжливостта на характера, желание за постигане на целите, са основа за хармоничното развитие на личността.