През последните 10 години безплатната слънчевата енергия е придобила сериозна популярност

Знаете ли, че инсталирайки слънчеви колектори във вашия дом, вие не само ще сведете до минимум вашите разходи за ток, но също така ще повишите стойността на вашия имот при евентуална продажба. През последните 10 години безплатната слънчевата енергия е придобила сериозна популярност, която се дължи на факта, че за не повече от 4 години вие можете да си възстановите пъроначалната инвестиция за покупка и монтаж на слънчеви колектори. Една бърза сметка сочи, че предвид живота им от минимум 20 години, то печалбите са изключително големи. И то при положение, че говорим за ползване в домакинството. Изграждане на слънчеви колектори за бизнеса ще донесе огромни печалби на собствениците, като е възможно месечно да се достигне до 3-4000 лева. Като добавим и факта, че енергията на слънцето е неограничена и е 100% чиста, това означава че използването и е екологично и спомага в борбата с глобалното затопляне.

Слънчевите колектори с вакуумни тръби имат изключително ефективен и в същото време много опростен принцип на работа. Самите тръби са създадени на принципа на термос.

Двете тръби са изработени от борсиликатно стъкло, като външната е прозрачна, а вътрешната е със специално черно покритие, което поглъща попадналите инфрачервени лъчи на слънцето в топлина. По този начин изключително бързо се нагрява водата в тръбите, а от там и тази в бойлера. С непрестанното развитие на тази технология се цели да се елиминират топлинните загуби при протичане на процеса.

Предлагат се няколко вида колектори с вакуумни тръби, но все още най-популярни сред домакинствата са систените с heat pipe тръба и с термосифон.

При първия модел, както може да се съди по името му, основен компонент е heat pipe тръбата, в която всъщност протича целия процес по кондензация и изпарение. Всичко това е един затворен цикъл, който се повтаря многократно и има за цел нагрятата вода, преминаващата през основната медна тръба да отдаде своята топлина на студена вода.

При колекторите с термосифон особеното е, че те трябва да бъдат дирекотно свързани с бойлера. По този начин горещите водни пари директно загряват водата във водосъдържателя. Това и основната разлика с първия модел колектори, при които първо водата се загрява в тръбите и едва след това отива в болейра. Друга съществена разлика е, че термосифонния колектор през зимата когато слънцето е по слабо може да се използва в комбинация със специален нагредавел с мощност 1500W, който се използва за принудително затопляне на вода.

И двата типа системи предлагани от emde-solar.com са съобразени с изискванията на клиентите, като могат да се изработят за семейства с 1 или 6 човека и с капацитет на водосъдържателя от 80 до 270 литра. За бизнеса може да се изгради система от колектори свързани помежду си.

В днешните кризисни времена няма по-разумна и печеливша инвестиция от тази в слънчевите колектори.

Източник: projectmedia.bg