В момента в България има около 10 активни инвестиционни фонда и се очакват през 2018 да бъдат създадени още 5, които да инвестират в компании в различен стадий на развитие

През последните пет години в България са създадени около 2000 стартъпа. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който откри Конференция за младежко предприемачество под наслов “Следвай идеите си – стани предприемач”, организирана от Министерство на икономиката и Генерална дирекция „Растеж“ към Европейската комисия.

От компаниите, в които са инвестирали инвестиционни фондове, повече от половината все още съществуват, а около 40% са получили последващо финансиране. „В момента в България има около 10 активни инвестиционни фонда и се очакват през 2018 г. да бъдат създадени още 5, които да инвестират в компании в различен стадий на развитие“, заяви Борисов.

Той посочи, че насърчаването на стартъпите в Европейския съюз подпомага младите таланти, а подкрепата за тях гарантира създаване на високи нива на добавена стойност.

Източник: economy.bg