Цели 256 жени влязоха в списъка на списание Форбс за най-богатите хора на 2018-та година. Тяхното състояние възлиза общо на 1 трилион долара, което е с 20% повече от миналата година. Въпреки че някои от жените на върха на класацията са наследили парите си, повече от четвърт от тях сами са извоювали богатството си.

Новата рекордна година за милиардерите увеличи богатството на жените, които изкарват десетцифрени суми.

Цели 256 жени влязоха в списъка на списание Форбс за най-богатите хора на 2018-та година.

Тяхното състояние възлиза общо на 1 трилион долара, което е с 20% повече от миналата година.

Въпреки че някои от жените на върха на класацията са наследили парите си, повече от четвърт от тях сами са извоювали богатството си.

Жените, които са спечелили много без никакви протекции, за първи път са 72 на брой, в сравнение с миналата година, когато са били 56.

Алис Уолтън запазва короната на най-богатата жена в света, като през последната година състоянието й от 33,8 милиарда долара е станало 46 милиарда.

Алис Уолтън, снимка: Time.com

Алис е единствената дъщеря на създателя на най-известната верига магазини за търговия на дребно в САЩ – Walmart, Сам Уолтън.

Тя се изкачва с едно място нагоре до номер 16, в голяма степен  благодарение на 43-процентното увеличение на стойността на акциите й.

Уолтън агресивно се опитва да пробие в онлайн търговията, състезавайки се с Amazon.

Наскоро тя представи нова линия кухненско оборудване в партньорство с онлайн телевизионната мрежа за храна на сайта Buzzfeed – Tasty.

Уолмарт, който е създаден в град Бентънвил, щата Арканзас, ще пусне на пазара и т.нар. комплекти за храна в 2000 магазина през 2018-та. Също така Уолмарт е в процес на създаване на четири нови марки за дрехи.

Уолтън зае мястото за най-богата жена на наследницата на L’Oreal Лилиан Бетенкорт, която почина миналия септември на 94 години.

Единственото дете на Бетенкорт – Франсоаз Бетенкорт Мейърс е поставена на второ място, а нейното състояние възлиза на 42,2 милиарда долара.

Франсоаз Бетенкорт Мейърс, снимка: AP Photo

Това е повече от сумата на майка й преди година, но е далеч по-малко от сумата на Уолтън.

Парите на Мейърс идват от дяла от 33%, който тя има в козметичния гигант.

Нейният дядо Юджийн Шулер създал фирмата предшественик на L’Oreal през 1909 година, две години след като започнал да прави бои за коса под името Oreal.

Под негово ръководство бизнесът се развил от търговия на бои с парижките фризьори до добре познатата днес марка.

Шулер оставил в наследство своя дял на дъщеря си, която станала стажант в компанията, когато била на 15 години.

На трето място попада Сюзън Клатън, която притежава 25 милиарда долара, благодарение най-вече на наследствения си дял в производителя на автомобили BMW.

Сюзън Клатън

Всъщност, осем от десетте жени на челните места в класацията, са получили богатството си в наследство, а две от тях – Джина Райнхарт от Австралия, която притежава несметни суми от добив на желязна руда, и американката Абигейл Джонсън, която оглавява корпорацията за финансови услуги Fidelity Investments, са получили семейния бизнес, но са изиграли ключова роля за неговото разрастване.

Съединетите щати и Китай са най-добрите дестинации за жените, които искат да натрупат 10-цифрени суми.

Две трети от самоизградилите се жени-милиардери възхваляват тези две държави, включително родената в щата Уисконсин Даян Хендрикс, която е създала гиганта на американския пазар за покриви ABC Supply съвместно с покойния си съпруг Кенет.

Въпреки че е най-богатата жена предприемач в САЩ, Хендрикс е израснала в скромни условия – във фермата на родителите си.

Даян Хендрикс

Тя е работила най-различни неща след училище и родила първото си дете още, когато била тийнейджър.

Среща съпруга си, докато продава къщи и по-късно двойката създава най-големия американски дистрибутор на покривни материали.

Тя е президент на компанията след смъртта на Кенет през декември 2007-ма.

Годишните печалби на ABC Supply са се утроили в последното десетилетие и достигат над 8 милиарда долара.

Други подобни истории от типа „от бедняк – в милионер“ са тези на Жу Кюнфей от Хонконг, която е спечелила 7,2 милиарда долара, въпреки че загубила майка си още като дете и напуснала училище на 16 години, за да работи.

Тя създава свой собствен бизнес за производство на стъклени лещи след години опит във фабрики и в крайна сметка започва да произвежда стъклени протектори за мобилни телефони.

Нейната компания Lens Technology е на шанхайската фондова борса, а Apple и Samsung са нейни клиенти.

Жу Кюнфей

Подобна е и историята на китайската дебютантка Жу Жиаогуанг, който също напуснала училище на 16 заради липса на средства и продавала джунджурии из страната, като пътувала нощем с влакове от град на град.

Тя основава компанията за бижута Neoglory със седалище в провинция Джъдзян заедно със съпруга си през 1995-та. Оттогава двойката се е ориентирала и към бизнеса с финанси и недвижима собственост. Тя влиза за първи път в класацията за най-богати дами със своя 1,9 милиард долара.

Жу Жиаогуанг

42 жени са включени за първи път в списъка, включително американските имигрантки Джейшри Улал и Ерен Озмен.

Улал, която притежава 1,3 милиарда, е родена в Лондон и е израснала в Индия. Отива да учи в университета в Сан Франциско и в Санта Клара. Повече от десетилетие тя работи в Cisco Systems преди да се присъедини към успешната фирма за компютърни мрежи Arista Networks, в която става изпълнителен директор пред 2008-ма.

Ерен Озмен, която е от турски произход, също е получила американско образование от университета на Невада, Рено, през 1985-та. Три години по-късно започва работа в компанията за космическа отбрана Sierra Nevada Corp. (SNC). Тя и съпругът й Фатих купуват SNC през 1994-та и я превръщат от екип с 20 души в компания с повече от 3000 служители в 33 локации. Озмен, която притежава 1,5 милиарда долара все още е президент и съсобственик на този частен бизнес.

АВТОР: ДЖЕНИФЪР УАНГ

***
Източници: www.forbes.com и www.lentata.com