Капиталът му е 1 милиард долара

Най-богатите хора в света, сред които Бил Гейтс, Джеф Безос и други, застават като инвеститори зад нов венчър фонд, който ще влага в технологии за чиста енергия. Капиталът на фонда, който се нарича Вreakthrough Energy Ventures (BEV), е 1 милиард долара.

“Отворени сме към финансиране на всякакви технологии, които ще доведат до чист, евтин и надежден източник на енергия”, казва Гейтс пред изданието Quartz.

Заедно с основателите на Microsoft и Amazon сред инвеститорите във фонда са и други от най-богатите хора на планетата – основателят на Virgin Ричард Брансън, шефът на Bridgewater Associate Рей Делано, Джон Доер от Kleiner Perkins, съоснователят на LinkedIn Рейд  Хофман, Винод Клоша от Khosla Ventures, основателят на Alibaba Джак Ма, съоснователят на Facebook Дъстин Московиц и създателят на Softbank Масайоши Сон.

Всички тези хора притежават общо състояние на стойност 170 милиарда долара, което ги прави най-богатата група инвеститори в едно начинание.

На сайта на фонда BEV е уточнено, че групата Breakthrough Energy Coalition е основана на партньорство, посветено на големи инвестиции в нови енергийни технологии . “Ние инвестираме собствен капитал и работим с над 20 държави по света, които са се ангажирали значително да увеличат вложенията си във фундаментални изследвания, водещи до пробив в иновациите”.

Източник: economic.bg