Варна е домакин на международното изложение „Фестивал вино и храна“, което е уникално както за културния живот в града, така и предизвиква интерес у гостите на града от чужбина, издигайки имиджа на България като винена и гурме дестинация. Оргатизаторите на изложението съобщават, че то се провежда от 22-ри до 24-ти април 2016 г. в Център „Чайка“.

Фестивалът продължава културата и традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век до днес. Целта на организаторите е България и Варна да се утвърдят като гурме дестинация в национален, европейски и световен мащаб и да функционира като такава целогодишно.

Изложението се провежда за четвърта поредна година в град Варна. То събира над 40 изби и производители на хранителни продукти от цялата страна, които показват своето производство от вина, меса, сирена, колбаси и хлебни изделия. Форумът дава възможност да се организират срещи между най-важните участници в бранша – производители и търговци, винари, лозари, туроператори, хотелиери, ресторантьори и ценители.

Изложението се организира от Българска асоциация на сомелиерите и виноценители и Българската асоциация за кулинарна култура, подкрепено от Община Варна. Иницаитивата се реализира с партньорството на всички туристически организации в града и региона – Варненска туристическа камара; Варненска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите; Съюз на хотелиерите – кк „Златни пясъци“; Варненска асоциация на туристическите агенции; Съюз на екскурзоводите в България и др.

Източник: agrozona.bg