Официален старт на международен спортен проект дадоха Българска снукър федерация и Европейската билярд и снукър асоциация. „Развитие на умения в и чрез снукър“ (STROKE) ще популяризира на европейско ниво личните, социалните и образователните предимства на спорта и нуждата от прилагане на механизми за двойната кариера в спорта. За целта двете организации ще си сътрудничат с гимназии от България, Португалия и Италия, както и с исландска неправителствена асоциация за иновации. Проектът е финансиран с подкрепата на Европейската комисия чрез програма Еразъм + Спорт.

27503775_539412669771022_1435738487860447220_o

 „Ще използваме снукъра като посланик за представяне на по-достъпен и практически ориентиран подход към физиката и математиката. Той ще посредничи за повишаване атрактивността на учебните предмети, като едновременно с това използва всички предимства, които спортът дава, като умения за концентрация, справяне с напрежение, последователност, прецизност, такт, стратегия, толерантност и честна игра“, каза Олег Велинов пред журналисти в рамките на първата партньорска среща по проекта.

В нея участие взеха представители на всички участващи организации. През следващите две години те ще обменят опит в използването на спорта като образователен инструмент и ще създадат уникален учебен план, който да може да се използва еднакво ефективно, както в училище, така и в спортните клубове по снукър. Иновативната снукър програма ще бъде насочена към изграждане на спортни умения заедно с умения, придобити в ключови учебни предмети като физика и математика. Ефективността на програмата и възможностите ѝ за внедряване в образователните системи в четирите държави ще бъде изпитана в продължение на пет месечен тестов период в училищата партньори по проекта и снукър клубове в България.

viber image

Следващата събитие по проекта ще се проведе през април в сърцето на световния снукър – Шефилд.

Проектът е успешно подготвен от Агенда ООД.