На пазара на труда се появи поколението, което предефинира забавлението, потреблението, работното място и самия пазар

Те са израснали с компютрите и смартфона, с кабелната телевизия и интернет. За тях движението и постоянната промяна са начин на съществуване. Те са адаптивни към реалността и са твърде непримирими към всичко, което им пречи да бъдат себе си.

Работа, но каква

С ирония ги наричаха “бъдещето на България”, но те вече стават част от бизнес настоящето. Някои смело се хвърлят да създават стартъпи и има такива, които наистина успяват да развиват нещо значимо. Те не мислят локално и действат отвъд националните граници. Ако правят бизнес, той трябва да е в глобален мащаб. Друга част са готови да се присъединят към вдъхновен екип в компания, но… точно тук идва голямото предизвикателство за работодателите, които не са от тяхното поколение. Управлението на хора, каквото доскоро го представяха теоретиците на мениджмънта, вече не работи по същия начин.

Гориво за двигателя

Те са припряни, искат всичко да става незабавно. Очакват бърз растеж в кариерата и не видят ли скорошна перспектива, сменят работното място. Те нямат сантименти, имат цели. Те нямат задръжки, имат визия за живота си. И ако компанията не налива подходящо гориво за техния двигател, намират следваща ракета носител. Родени в морето от информация, те са част от мрежата на виртуалната реалност и не искат да си представят живота без тази свързаност. Те са свободолюбиви номади, които предефинират забавлението, потреблението, работното място и пазара дори.

Технологичното ДНК

Технологиите са част от тяхното ДНК. За тях от ключово значение е удобството във всичко. Следователно и светът ще се променя в тази насока, няма съмнение, щом те са бъдещето, а вече и настоящето.  Това поколение несъмнено е иновативно. „Тези млади хора просто са различни. Те не познават телефона с шайба и радиоточката. Те не са пасивни слушатели, а искат винаги да им е интересно, държат да правят нещата във всеки момент, в който те желаят, и на място, където се намират. Трябва да познаваме психологията им. Ако доскоро факторът „Заплащане” беше най-важен за служителите, в момента те повече се интересуват от стратегията на бранда. Предпочитат да са в компании с добра работодателска марка. Напускат „кораба”, ако случващото се във фирмата се разминава с представата, създавана във външния свят. Затова задачата на работодателите е да уеднаквят тези два „свята”, коментира Детелина Смилкова, председател на Българската асоциация за управление на хора и вицепрезидент на ВУЗФ. Тя съветва работодателите да държат под око и социалните медии, защото младите хора имат силно присъствие и доверие в тях.

Стремеж към знание

Поколението X и Z е готово да учи и да се развива през целия си живот, но ключов въпрос за компаниите е как да привлекат тези глобални номади. Хората с умения е трудно да бъдат задържани, а точно те са най-ценните за всеки бизнес. Младите искат да работят по значими  проекти, обобщава Детелина Смилкова. Според нея важните понятия за талантливите млади хора са смисъл, значимост, резултати. За тях информацията е на един клик разстояние и ролята на образованието е да ги научи да мислят, да анализират и да правят взаимовръзки.

Новото на новото

И ако предприемачите и мениджърите от по-старото поколение не се адаптират към особеностите на подрастващите, ако не правят иновации, бизнесът им просто ще затихне и техните компании ще изчезнат от пазара. Компании, които не отговарят на очакванията на младите хора, все по-трудно ще си намират правилните служители, тъй като те не се застояват в бизнес с архаичен подход на мениджмънта, твърди Детелина Смилкова.

Казват, че поколението Z е първото истинско предприемаческо поколение в света, готово да подражава на основатели на процъфтяващи компании. Това е поколение на революционери. Ако средата не отговаря на очакванията им, те или ще я променят, или ще я заменят. Те са глобални номади…

Източник: economic.bg