Компанията NS изразходва годишно 1.2 млрд. kWh електроенергия

От началото на годината всички влакове в Холандия вече се задвижват с ток, който се произвежда от ветрогенератори. Планът е предвиждал преминаване на всички влакове на електроенергия да стане в началото на 2018 година, но железопътните компании в страната са успели да осъществят промяната година по-рано.

През 2016 година 75% от влаковете в Холандия използваха енергията на вятъра, а в началото на тази година се стигна до 100%, съобщава изданието The Guardian.

Железопътните компании на Холандия, включително и най-голямата NS, през 2015 година сключиха договор за 10 години с фирмата Eneco за използване на възобновяеми източници на енергия.

Компанията NS изразходва годишно 1.2 млрд. kWh електроенергия, което е равностойно на енергийната потребност на всички жилищни сгради в Амстердам. Работата на един ветрогенератор на Eneco в продължение на час е способна да обезпечи движението на един влак за разстояние от почти 200 км. За едно денонощие националната железопътна компания превозва около 600 хил. пасажери с 5500 влака.

Източник: